Denmark’s Meeting Dome Explores Future Housing

 

To generate ideas for future housing, Canadian architects Kristoffer Tejlgaard and Benny Jepsen have slightly altered the mathematical elements of a geodesic dome to form a new modular pavilion. The project was commissioned by BL, Denmark Public Housing, for this year’s People Meeting held on the island of Bornholm, Denmark, a manifestation dedicated to generating debate on the future of housing. The introvert geometry of the conventional dome is restructured to respond more constructively to the architectural conditions of the contemporary city. The structure becomes more flexible and responsive to its surroundings, as its extruded segmentsassume different positions within a specific location. Crouched like a giant spider ready to pounce, the People’s Meeting Dome isn’t your usual committee talking shop. Designed to host a symposium on the future of housing, it’s visual impact is a statement by architects Kristoffer Tejlgaard and Benny Jepsen that the topic under discussion demanded a venue that would stand as a conversation piece in its own right. 

The dome can be disassembled and rebuilt elsewhere, and altered in shape and size according to the surroundings. None of the interior walls are load bearing, so windows can be placed to allow light in as necessary. By using different sized triangular frames with both spherical and perpendicular surfaces, a new lattice form was birthed from that of a traditional geodesic dome. The result is a method of construction that allows surfaces to be extruded, scaled, pushed and pulled while maintaining logic. Custom-made steel footings connect the wooden frame, made of locally-sourced pine. Steel nodes were made to fit standard rafter sizes of 2×4 and 3×6 inch timber, making the whole design movable and adaptable. The façade’s curved surfaces are covered with recycled wood panels, creating opaque faces. Perpendicular surfaces made of PVC film allow light to enter while opening views to the outside.  The logic of the extrusions consists in consistent treatment of different elements: the curved surfaces are closed, while the perpendicular ones are left transparent. This enables greater control over the amount of light that penetrates the interior and ultimately, the organization of the space.
via Inhabitat